söndag 9 juni 2024

Människovärde !

Funderar idag på hur olika ett människoliv verkar värderas. Tänker då i första hand på det som sker i Gaza och i Ukraina. När palestinier på Gazaremsan , Hamassoldater, mänskliga sköldar eller helt oskyldiga blir dödade kommer omedelbart dödssiffror och bilder upp i våra medier och fördömandena haglar över Israel.
När vissa dagar hundratals ryssar dödas i kriget som pågår i Ukraina, blir det inga sådana rubriker. Minst 75 000 ryska män under 50 år har stupat från 24 febr -22 till 1:a Jan - 24, detta enl. officiella siffror, torde vara betydligt flera.
Min fundering och fråga blir dål ...... Är en ryss mindre värd än en palestinier ?
Jamen......
Det var ju Ryssland som anföll och startade kriget i Ukraina, så dom får väl skylla sig själva. .....
Men... Var det inte palestinska Hamas som startade kriget som pågår i Gaza och nu skördar resultatet av sin egen ide’ att försöka besegra och utrota den judiska befolkningen i området.
Open Doors sammanställer varje år en lista över förföljda och dödade kristna i världen. Hittills under 2024 har det dödats ca. 5000:- bara för att dom var kristna.
Inga större rubriker och demonstrationer om det har jag sett eller läst.
Det pågår väldigt mycket av terror och brutalitet, även om man bortser från regelrätta krig, med massor av dödade och lemlästade människor på vår jord idag, hemskheter det talas lite om i våra medier.
Frågan kvarstår dock....
Varför denna stora mediala uppmärksamhet på just Gaza och det som händer där?
Kanske handlar det inte alls om människovärde, varken Gazabornas eller andra länders eller gruppers människovärde.

Hela världens ögon är nu riktade mot Israel, och vad dom gör eller inte gör bevakas minutiöst, och bedöms med en helt annan måttstock än som gäller för övriga världen.
Det är egentligen inte Gazabornas människovärde och deras lidande som är Hamas drivkraft. Ju fler av Gazaborna som dör och blir martyrer, ju mer sympatier hoppas Hamas få från omvärlden , och med det tror dom sig också få hjälp att bli av med det förhatliga judiska folket som dom helt felaktigt påstår ha stulit deras land.
Tillbaka till människovärde .
I mina ögon är Palestinaaraber, Israeler/Judar, Ryssar, Ukrainare , ”you name it” lika värdefulla och borde alla ha samma ha rätt att få leva i fred och frihet. Tyvärr ser det inte ut så dag, och framtiden ser inte heller så ljus ut.
Knäpper mina händer och ber. ” Herre förbarma dig över vår trasiga värld.”