torsdag 7 januari 2021

Personliga tankar kring Donald Trumps tid i Vita Huset

 

Redan efter förra valet när Trump blev vald till president hade jag en känsla av att valet av den här mannen kanske inte var det bästa för det amerikanska folket. Hans i mina ögon arroganta och överlägsna ledarstil har under åren bara förstärkt min syn på honom som person.
Att det trots detta har hänt en hel del positiva saker rent politiskt under hans period i Vita Huset skall absolut inte förnekas.
Det kan till och med vara så att det för en tid behövts en man med Trumps narcissistiska framtoning och tro på sin egen maktfullkomlighet för att våga genomdriva frågor som tidigare presidenter lovat i åratal men aldrig vågat genomföra.
Jag tänker i första hand då på händelserna i Israel och Mellanöstern. Flytten av USA:s ambassad till Jerusalem är ju ett tydligt exempel.
Men Trump har nu kommit till vägs ände . Han har gjort det jag personligen kan tänka att han haft Guds välsignelse att göra, men att hans tid som ledare nu definitivt är över.
Hans senaste tid i Vita Huset och speciellt månaderna som förflutit efter valet i November 2020 har varit allt annat än statsmannamässigt.
Den självupphöjelse och brist på ödmjukhet, varvat med lögner och påståenden om valfusk, och att HAN vunnit en ” jordskredsseger”, vittnar om en person som totalt förlorat greppet om verkligheten och lever i en pseudoverklighet som bara finns i hans egen fantasi.
Till min stora förvåning kan jag också tyvärr konstatera att en stor del av hans supportrar har anammat hans förvrängda budskap och fortfarande köper hela hans resonemang vad gäller det
som Trump med emfas påstår ” det riggade presidentvalet”.
Inte minst sorgligt är det att så många som vill kalla sej kristna också fortsätter att se honom som någon slags frälsare . En övermänniska som inte kan förlora.
Att Trump också själv har namnet om sej att vara en varmt kristen blir ofta lite svårt att se. I Matteusevangeliet kap 12 vers 33 står det citat : ” Av frukten känner man trädet” . Hans svordomar och många gånger snuskiga och grova uttalanden om andra människor svärtar ner hela bilden av honom. Hans uppträdanden ligger långt ifrån det man förväntar sej av någon som säjer sej vilja leva efter, och tro på det bibliska budskapet.
Även om det skulle vara så illa ( vilket jag absolut inte tror) att valet skulle vara riggat och Trump egentligen borde vunnit,
så finns det absolut inget i bibeln eller den kristna tron som legitimerar det handlande som Trump nu visat prov på.
Som kristen skäms jag över att någon som bekänner sej som troende/ kristen beter sej på det sätt Trump gjort och fortfarande gör. 
Det senaste dygnets oroligheter och upplopp som presidenten får ta på sej skulden för, är för att uttrycka sej milt, helt förskräckligt och oförsvarbart.
Man kan bara nu hoppas och be att överlämnandet till Joe Biden om ett par veckor kan ske utan att liknande eller ännu värre scener utspelas, och att Trump håller löftet om ett lugnt överlämnande.
Vidare att Trump aldrig mer får tillfälle att utöva politisk makt, något han visat sej inte kunna hantera på ett sätt som man kan förvänta sej av en av världens mäktigaste män.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar