lördag 4 september 2021

Kyrkovalet 19 September 2021



Kyrkovalet 19 September 2021.

Inför det stundande kyrkovalet tar jag mej friheten att lufta mina åsikter.
För det första menar jag att kyrkan , inte själva huset, utan församlingen som samlas för att fira gudstjänst och övriga aktiviteter som dop, bröllop och begravningar etc. , och som genom århundraden gjort det på kristen biblisk grund, bör hålla fast vid detta.

När man idag följer debatten och åsikterna runt det kommande kyrkovalet börjar man undra om ”kyrkan” håller på att förvandlas till någon form av ” folkets hus” karaktär.
Kyrkan håller allt mer på att bli en spegelbild av samhället utanför, i stället för att vara den spegelbild av Guds rike på jorden som det var meningen från början.
Om kyrkan ska ledas av politiska beslut , och medföljande politisk korrekthet är den inte längre kyrka i dess rätta bemärkelse.
Om vissa åsikter i ett politiskt parti ska vara tvingande för att få vigas till präst i Svenska kyrkan , och desamma även styra över både vad som skall och får predikas ifrån en predikstol, då har man lämnat både prästvigningslöftena och troheten till Guds Ord Bibeln därhän.
Jag håller helt med företrädarna för de politiskt obundna nomineringsgrupperna: Frimodig kyrka, POSK (partipolitiskt obundna i svenska kyrkan) och Öppen kyrka där dom i en debattartikel i Aftonbladet ryter till, ”Släpp kyrkan fri från partipolitik”.
Artikeln avslutas med ett konstatera , citat ”:Att politiska partier dikterar villkor för kyrkans teologi och tro sker annars endast i diktaturer” , slut citat.
När man som jag varit med några och 70 år och sett utvecklingen känns det inte direkt positivt vad gäller vår Svenska kyrka.( Allt står tyvärr inte enbart bra till i frikyrkorna heller för den delen.) Här ska tilläggas att jag avser ”kyrkan” i sin helhet och är klart medveten om att det finns glädjande undantag på många håll i vårt avlånga land.
Men...Vägen har som bekant oftast ett dike på vardera sidan , och allt var inte bara bättre förr.
Det var på vissa håll kanske allt för mycket tal om synd , straff och helvete som upplevdes skrämmande, och samtidigt för lite förkunnelse om Guds kärlek förlåtelse och nåd.
Nu däremot har mycket av båda dessa sidor tonats ner och vi hamnat i andra diket med övervikt på sociala budskap och miljöfrågor.
För att Guds församling på jorden ” kyrkan” åter skall bli framgångsrik och attraktiv för en sekulariserad människa behöver hon (kyrkan) återgå till de bibliska sanningarna om en kärleksfull , förlåtande Gud , som visserligen inte ser mellan fingrarna på våra synder och felsteg , men som gett oss en utväg ur allt mänskligt mörker och elände, genom Jesus Kristus som redan sonat dem en gång för alla.
Det kallas evangelium och betyder ” glatt budskap”.
Det behövs mycket av den varan i vårt trasiga samhälle med så mycket av våld och död och fruktan för morgondagen.
Gud är på riktigt , evangeliet om Jesus är inget 1800-tals flum det är världens bästa budskap till vår tid.
Låt inte politiskt inflytande få omintetgöra och förstöra detta .

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar