lördag 31 oktober 2015

Tankar i " Allhelgonatid" !

Allhelgonahelgen infaller alltid under den mörkaste tiden på året, i slutet av oktober eller början av november.
Även om vi just detta år haft en ovanligt solig och fin höst, blev dom mörka kvällarna påtagliga när klockan ställdes om till vintertid förra helgen. 
När jag funderar över begreppet "Alla helgons dag " blir det naturligt att tankarna går till nära och kära som lämnat detta jordelivet, och det är ju också själva meningen med allhelgonahelgen. 
Att kanske inte i första hand låta mörker och sorg överväldiga, utan minnas allt det fina, glada och positiva mina nära och kära lämnade efter sej. 
Sorg och saknad har ju ofta två ansikten. Sorgen över att den som fått lämna kanske var alldeles för ung, att han eller hon hade så mycket mer att uppleva etc. Men oftast handlar det, åtminstone för mej, om saknad. 
Tänker idag på både far och mor, svärföräldrar, goda vänner mfl, som gått före, men kanske särskilt på min storebror Sten som fick flytta hem till Herren för drygt två år sen. 
Hans sista tid här nere var tuff. Cancern som till sist ändade hans dagar hade han kämpat emot länge. Hans läkare sa till mej vid ett tillfälle följande : " Du ska veta att din bror överlevt sej själv flera gånger " .
Vet dock med säkerhet,  att idag har han det bra. Ingen sjukdom, inga plågor, han är hemma hos Jesus.
 Det kan jag inte sörja över, men jag saknar honom, stundtals väldigt mycket. 
En sak som jag verkligen  "sörjer" över, är att denna fina helg av eftertanke och minnen ska behöva dela plats med "halloween". Detta importerade kommersiella jippo som inte alls hör hemma i vår del av världen eller vår tradition. 
Vad har demoner och benrangel, bus och godis för relevans mer än att få oss att bli ytliga, få oss att låta bli att meditera över de existensiella frågorna, och särskilt i allhelgonatid, frågorna om döden, om himlen etc. 
Orden som prästen ofta, åtminstone förr,  förmedlade till oss efterlevande under begravningtalen var, fritt översatt.
 " Må vi själva betänka vår egen förestående bortgång så att vi efter detta livet må vara beredda till en salig hädanfärd "
  Vad jag förstår betyder det, att vi innan det är för sent ska ha vår sak klar med Herren Jesus, ha sagt ja till hans erbjudande om frälsning, syndernas förlåtelse och ett evigt liv. Precis det vi uppriktigt kan bekänna i varje gudstjänsts syndabekännelse. Enklare än så kan det inte bli. 
Kära vänner och medvandrare, ha en fin och fridfull allhelgonahelg. 




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar